Siirry pääsisältöön

Tämä ei ole ensimmäinen kirjoitus API-teknologian ylivoimaisuudesta verrattaessa edeltäviin P2P-toteutuksiin, eikä varmuudella myöskään viimeinen. Käytit sitten termejä point-to-point, peer-to-peer tai business-to-business, ja hyödynsit tai et FTP/SFTP:tä, servereitä ja clienttejä, selkeyden vuoksi kutsuttakoon näitä kaikkia P2P:ksi.

Integraatioiden tarve ohjelmistojen välille syntyi samalla hetkellä, kun asiakas osti kaksi eri ammattikäyttöön tarkoitettua ohjelmaa bisneksensä pyörittämiseen.

Vaikka termi “API” otettiin käyttöön jo 1940-luvulla, ja toteutukset alkoivat 1970-luvulla, on API:en varsinainen läpimurto niin avoimena datana kuin liiketoimintaa palvelevina integraatioina tapahtunut vasta viimeisenä vuosikymmenenä. Ennen API:en läpimurtoa, tunnetuin, ja siksi yleisin tapa oli rakentaa jokin yllä mainituista P2P ratkaisuista.

Viimeisen vuosikymmenen aikana tunnettu webversumi on puhunut apeista parhaana ja ainoana järkevänä tapana rakentaa yhteyksiä ja liikuttaa dataa. Ja oikeutetusti sekä hyvästä syystä. Ei kuitenkaan mollata P2P toteutuksia tarpeettomasti, sillä ne olivat upeita! Verraten helppoja rakentaa, testata ja ylläpitää. Mutta organisaatioiden ja integraatioiden verkon kasvaessa, ylläpito muuttuu painajaiseksi. Kaksi ongelmaa nousee esiin joka kerta: “käsin koodaus” ja “jäykkyys”. Eikä unohdeta turvallisuusnäkökohtaa.

Kahden pisteen välisen jäykän yhteyden sijaan, API on enemmänkin kuin rakennuspalikka halutun datan saamiseksi ja jakamiseksi. Ja kun rakennuspalikoita on tarjolla runsaasti, voi API:n käyttäjä joustavasti hakea tarvittavaa dataa, ja myös itse muuttaa kutsujaan, ilman että lähdettäisiin muuttamaan ennalta sovittua P2P-siirron sisältöä.

Mitä tulee datan liikuttamiseen integraatioiden avulla, on viimeisin vuosikymmen osoittanut API:t tehokkaimmaksi ja turvallisimmaksi tavaksi yhdistää dataa, sovelluksia ja jopa laitteita. Kun käytännössä kaikki toimialat sitoutuvat digitalisaatioon yhä enemmän, vanhat P2P integraatiot hitaasti mutta varmasti korvautuvat API ratkaisuilla.

Mitä me olemme tehneet asian suhteen?

Fatman API tarjoaa helposti käyttöönotettavan ja turvallisen Web service API:n Fatman Frame ympäristöön. Tarjoamme API-käyttöliittymämme webbiportaalissa, josta API-käyttäjät voivat helposti tutustua ja rakentaa kutsujaan asiakkailleen. Käyttöoikeuksia hallitaan turvallisilla API- access- tokeneilla.

Halusit sitten pyörittää prosessejasi omassa ERP-ympäristössäsi ja jakaa tuloksia Framea käyttäville asiakkaillesi, tai Framen omistajana käyttää dataa muissa sovelluksissa, tuotteistetut API:mme tekevät elämästäsi helpompaa. Portaalistamme löydät tarvittavat API-tuotteet toimintasi tehostamiseksi, Framen eri moduuleja vastaavina rakennuspalikoina:

Olit sitten Framen käyttäjä tai tietokannan omistaja, ja tunnistat itsesi dataputken kummassa tahansa päädyssä, niin älä epäröi ottaa yhtyettä meihin osoitteessa sales@fatman.fi, ja yhdistetään dataa!

Ja lopuksi…

Kuten aina, kehitys on vääjäämätöntä. Nyt REST hallitsee, ollen yleisin ja laajimmin käytetty kehys business- käytössä. Mutta katse täytyy pitää jatkuvasti myös horisontissa. gRPC and GraphQL, verkon jättiläisten luomat työkalut ovat verraten uusia ja kasvavat koko ajan. Jos ne onnistuvat saamaan laajan tuen, ja tarjoamaan eri toimialoille ratkaisuja, joita ne tarvitsevat, uskon että tätä samaa blogia kirjoitetaan uudelleen. Vain hieman muuttuneella otsikolla.

Harri Ståhle, Product Owner

Lue myös